Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Orientar amb recursos

Artículo de opinión


  • Valora

  • Deja tu comentario
Neus Bosch. Orientadora professional d'Educaweb
Uns bons recursos i unes bones eines són clau en orientació. Tant els orientadors com els orientats necessiten eines que els permetin resoldre el procés de construcció de la seva carrera, el procés de tria que es dóna al llarg de tota la vida, amb una evidència més clara en els moments de transició.

El procés d’orientació professional requereix un treball en el temps, sense presses però a bon ritme perquè hi ha molta feina per fer.

Per una banda, cal realitzar una feina d’introspecció per tal d'aconseguir identificar el propi perfil, amb els seus punts forts i els seus punts dèbils. Fer-se la foto d’un mateix, tocant de peus a terra, sense mentides i amb l’esforç de reconèixer aquells elements definitoris del seu caràter, de les seves aptituds i competències, dels seus valors i de les seves preferències i interessos professionals.

Aquesta és una tasca no sempre fàcil, que requereix dedicació i un treball individual però també col·lectiu, de diàleg amb la família, els companys i els professionals implicats.

Així mateix, més enllà de l’autoconeixement, l’orientador i l’orientat cal que disposin de la informació necessària, vigent i complerta tant de les diferents opcions formatives com de la realitat del mercat laboral.

Una de les principals competències dels orientadors és la cerca i identificació de fonts d’informació, el contrast d’aquestes per poder guiar a les persones. Aconseguir les eines i els recursos per fer una bona orientació no sempre és fàcil. Internet i les noves tecnologies han estat de gran ajuda i ens ofereixen oportunitats molt interessants, però cal saber-les utilitzar i, sobretot, cal identificar les fonts per assegurar que són eines fiables i professionals. Hi ha molta informació, moltíssima, però aquesta està massa sovint desordenada, fragmentada, desactualitzada, no és prou fiable, té dissenys confusos i/o estan a webs de difícil navegació.

En aquest sentit, insistim que els recursos, seran bons sempre que estiguin actualitzats, siguin comprensibles, amb la informació ben ordenada, amb referències d’on trobar més informació o amb enllaços addicionals, i, sobretot, que estiguin a l’abast de tothom.


Des d’Educaweb fa anys que oferim de forma oberta diferents recursos per acompanyar a les persones en el seu procés d’orientació. De fet, Educaweb.com i Educaweb.cat són repositoris de continguts i de recursos per a l’orientació. Amb la vocació de recopilar i de construir eines i recursos tan destinats als orientadors com als orientats directament, fem l’esforç d’oferir recursos actualitzats, amplis i de diferents temàtiques.

En aquest monogràfic volem descriure els recursos que teniu a lliure disposició en els portals, començant pels cercadors que recullen, amb vocació d’exhaustivitat, l’oferta formativa existent, reglada i no reglada. Els centres i els seus cursos estan organitzats per temàtiques i per tipologies de formació.

A banda dels cercadors, hem construit dos diccionaris: el d’estudis i el de professions. Així, l’usuari pot buscar un itinerari de formació per arribar a la professió escollida o pot cercar una professió per descobrir després l’itinerari més adequat que li porti.


El d'estudis es recopila l’oferta formativa homologada a l’estat, amb més de 500 estudis, tant d’estudis universitaris com de formació professional de grau mitjà i de grau susperior. Inclou la seva descripció, explicació de les matèries, perfil recomanat per realitzar aquests estudis, informació sobre les sortides professionals i l’enllaç a altres estudis relacionats.

El nou diccionari de professions avui en procés de construcció ja inclou més de 100 professions, de les 900 que acabarà contenint, des del mestre fins al nou personal shopper. Cada fitxa de professió recull informació de les tasques habituals del professional, del perfil recomanat per realitzar-les, entre d’altres informacions.

Més enllà d’aquests dos diccionaris, també posem a disposició de l’usuari continguts sobre l'orientació acadèmica i l'orientació laboral, amb dades i recomanacions de per on començar a l’hora d’escollir uns estudis i una professió fins a les passes a seguir per tenir una experiència de mobilitat, per marxar a l’estranger a estudiar o treballar.

El test d'orientació Gran Recorregut, el GR, és una eina treballada conjuntament amb els professors Rafael Bisquerra, Manuel Álvarez i Enric Corominas de la Universitat de Barcelona i adaptada per al seu ús a la xarxa. És una eina d’autoaplicació que permet a les persones fer el procés de reflexió personal sobre els seus interessos, aptituds, habilitats i valors i ho relaciona amb els diferents estudis i professions. És una eina dirigida a qualsevol persona a partir de 16 anys que requereixi un cert acompanyament en el seu procés d’autoconeixement.

Qestudio, web d’orientació acadèmica i professional dirigida a joves d’entre 16 i 20 anys. Des de 2007 reunim informació molt acurada i recopilada sobre estudis universitaris i cicles formatius de grau mitjà i grau superior, noves ocupacions, entrevistes a joves que has estat emprenedors en la seva feina o lloc de treball, i continguts d’orientació variats d’utilitat pels joves a l’hora de decidir sobre el seu futur.

Finalment, des d’Educaweb també editem diferents revistes electròniques amb l’objectiu de mantenir informats els nostres usuaris. En funció de les edats i del perfil, tenim el butlletí i el monogràfic, especialment adreçats als orientadors i professionals de la formació. Són revistes quinzenals que s’intercal·len, i que l’un recull actualitat sobre el sector i, l’altre, aprofundeix en temàtiques que programem anualment.

La Guia de màsters i postgraus va destinada a les persones a partir de 20 anys, i vol apropar-los a l’oferta de màsters i postgraus, amb continguts d’articles, notícies i entrevistes sobre el tema.

Tot el treball realitzat des d’Educaweb busca complir la nostra missió de l’orientació. Però més enllà del portal i dels recursos propis d’orientació, ja fa 5 anys que vàrem crear els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional amb l’objectiu de visibilitzar els projectes, les eines i els recursos existents al territori de tot l’estat. És així que també aprofitem aquest monogràfic per recordar la gran tasca que fan els professionals de l’orientació a títol individual o des de les seves organitzacions per oferir recursos útils. No volem deixar passar l’ocasió de citar-ne alguns dels premiats en les recents edicions, com per exemple:
  • El blog de l’Orientació a l’abast de Lluís Inclán García-Robés, antic professor de Llatí de l'IES CENDRASSOS de Figueres (Girona), 1r premi de la categoria individual de TIC i Educació de la 2a edició dels Premis Educaweb.
     
  • El web amb eines sobre Cómo superar la selectividad, d'Alfredo Ferraro i Antonio Vich (País Valencià), 3r guardó de la categoria individual de la 3a edició dels Premis Educaweb.
     
  • La guía de información y orientación del instituto Ramon Arcas de Meca de Lorca (Múrcia) de Claudio Castilla Romero, 1r premi de la categoria individual de la 4a edició dels Premis Educaweb.
     
  • Si el que busques és orientació per a col·lectius amb discapacitat intel·lectual, et recomanem la "Guía de Orientación Académica y Profesional para personas con síndrome de Down y/o discapacidad intelectual", elaborada per Sabrina Molinos Castro, Coordinadora de programas en la Federación Galega de Instiucións para a síndrome de Down- DOWN GALICIA i guanyadora del 1r premi en la modalitat individual de la 5a edició dels Premis Educaweb

Tant de bo siguin recursos compartits per la gran comunitat d’orientadors i tant de bò puguem comptar amb més candidats als Premis Educaweb. Us animem a tots a presentar-hi les vostres eines i recursos, us ajudarem a que siguin valorats i utilitzats pels orientadors i els orientats!
 

Deja tu comentario