“ Apostem per l'autoconeixement com a part imprescindible del procés orientador ”

Miquel Antonijuan.
Director de Zing Programme que, juntament amb la Fundació Nous Cims, desenvolupa el projecte Descobrint el teu cim, guanyador del Premi Educaweb 2020 de la categoria Institucions
09/12/2020

El director de Zing Programme, Miquel Antonijuan, explica el projecte guanyador del Premi Educaweb 2020 en la categoria Institucions, concedit a la Fundació Nous Cims per la iniciativa Descobrint el teu cim
El Premi Educaweb 2020 en la categoria Institucions ha estat per a la Fundació Nous Cims i, en concret, per al projecte Tallers de descoberta vocacional. Descobreix el teu cim, impulsat per Zing Programme.
 
Es tracta d'un projecte que ofereix orientació acadèmica i professional a joves en risc d'exclusió social que no saben què estudiar o en què treballar. Amb una metodologia pròpia, els joves, principalment d'entre 16 i 21 anys, emprenen un "viatge fins al cim" dels seus objectius formatius o laborals, a través de cinc tallers o campaments en els quals són acompanyats per "xerpes" o professionals de l'orientació i altres companys d'aventures.

El jurat del certamen ha valorat l'originalitat i la innovació del projecte, així com també les metodologies i els recursos utilitzats, com ara la programació neurolingüística i l'ecologia emocional.
 
Quines necessitats va detectar la Fundació Nous Cims que la van portar a idear i implementar el projecte Descobreix el teu cim el 2015?
 
Des de l'inici, la Fundació Nous Cims va apostar per impulsar itineraris formatius vocacionals de joves en situació de vulnerabilitat vinculats a entitats socials. Aquesta visió es va transformar, d'una banda, en un programa de beques d'alt impacte destinades a facilitar que un jove motivat i compromès amb els estudis pogués seguir l'itinerari somiat sense que cap condicionant econòmic el frenés; i d'una altra banda, en la creació d'un programa d'orientació vocacional per donar l'oportunitat als joves i les joves de dur a terme un procés d'autoconeixement que els permetés dissenyar el seu futur acadèmic i professional.

Actualment, aquests dos projectes s'emmarquen a Zing Programme, un programa dissenyat per transformar la vida dels joves que no han pogut accedir al món formatiu i laboral amb igualtat de condicions que la resta, però que s'han guanyat l'oportunitat d'aconseguir el seu cim formatiu i laboral gràcies al seu compromís i a la seva motivació.
 
Com satisfan les necessitats d'orientació acadèmica i professional dels joves en situació de vulnerabilitat d'entre 16 i 21 anys majoritàriament?
 
Creiem que la persona que descobreix què és el que la motiva i què és el que realment connecta amb les seves capacitats i habilitats és aquella que té més possibilitats de triar un itinerari educatiu o d'inserció laboral que la permeti arribar al seu cim personal, formatiu i laboral.
 
Des del projecte de Zing vocació, Descobrint el teu cim, apostem per l'autoconeixement com a part imprescindible del procés orientador. Per mitjà d'una metodologia dinàmica i vivencial, acompanyem els joves perquè connectin amb el seu propòsit, i els ajudem a concretar-lo en un pla d'acció formatiu o laboral.
 
"Creiem que la persona que descobreix què és el que la motiva i què és el que realment connecta amb les seves capacitats i habilitats és aquella que té més possibilitats de triar un itinerari educatiu o d'inserció laboral que la permeti arribar al seu cim personal, formatiu i laboral".

 Quins són els reptes principals que s'han trobat en el procés d'orientació?

En primer lloc, crear una metodologia innovadora i fresca que permeti connectar ràpidament amb els joves i els inspiri a treure tot el potencial que tenen a dins. En segon lloc, dissenyar un projecte amb impacte, però que sigui delimitat en el temps perquè encaixi amb l'activitat de les entitats, i millori l'eficàcia del procés. I, finalment, respondre a la diversitat de perfils als qui ens dirigim (graus d'alfabetització, factors culturals o nivells formatius diferents).
 
El 91% dels joves seleccionats en el curs 2019-2020 va decidir tornar a estudiar després de realitzar els tallers. De quins altres assoliments se senten més satisfets?
 
Aquest primer resultat és d'alt impacte. El projecte va dirigit a joves desmotivats o desorientats en situació de vulnerabilitat, i aconseguir que, al cap de sis mesos, nou de cada deu tornin a estudiar o treballar és un gran èxit. A més, aquest procés comporta una millora de la confiança i l'automotivació, que resulta en un rendiment acadèmic millor i una disminució de l'abandonament educatiu.
 
D'altra banda, l'educador o l'educadora pot ser present durant tot el procés, la qual cosa repercuteix en un coneixement més ampli i un vincle del grup de joves que lidera. I, alhora, té eines per seguir el procés durant tot el curs fins que arriba el moment de la inscripció als estudis desitjats.
 
Com imaginen el projecte d'aquí a altres cinc anys? En què podria millorar l'atenció a col·lectius en risc d'exclusió social?
 
Fins al moment, el projecte s'ha implementat amb èxit en tres territoris: Catalunya, Galícia i la Comunitat Valenciana, i el projecte està en expansió a la resta del territori estatal. D'altra banda, estem planificant l'entrada a instituts de complexitat mitjana i alta per ampliar el nombre de beneficiaris.

Finalment, la situació actual amb la COVID-19 ha impulsat que treballem l'adaptació metodològica del projecte en format online per continuar arribant amb èxit als joves en risc d'exclusió social, malgrat les dificultats d'impartir els tallers de manera presencial.

 
Comentar
Nombre
Correo (No se mostrará)
Título
Comentario Límite 500 caracteres. Sólo puedes introducir texto sin formato HTML.
He leído y acepto la política de privacidad
Suscríbete a nuestras publicaciones
Cursos relacionados
Lo más leído
Lo último