Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Com orientar a les persones per a l'elecció d'estudis

Artículo de opinión

  • 08/06/2023
  • Tiempo de lectura 4 mins

  • Valora

  • Deja tu comentario
Montse Ortiz Martín. Miembro de la Comisión de Inclusión de la Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació Educativa i Professional (ACPO)
En general, quan es parla d'acompanyar i orientar "en moments clau de presa de decisions sobre els seus estudis", estem pensant que l'alumne "ha de donar-nos/donar-se" una resposta a la pregunta "i ara, què?", quan acaben els ensenyaments obligatoris, inclús abans de poder-los acabar, quan volen abandonar la seva formació, o a l'hora de triar especialitat o dedicació laboral.
 
El fet, però, és que ja l'hem anat acompanyant al llarg de la seva escolaritat, duent a terme un procés d'orientació on intervenim, de manera més o menys planificada i més o menys conscient, tots els professionals de l'educació implicats en la seva formació, en la seva evolució com a persona i en la construcció de la seva identitat.
 
Encara i així, sobretot a secundària, batxillerat i cicles formatius, el desconcert, els dubtes i els neguits que manifesten alguns alumnes i les seves famílies, quan han de prendre decisions sobre els seus futurs estudis i/o dedicació laboral, formen part de la pròpia presa d'aquesta decisió: és un propòsit molt important que viuen amb la urgència de triar un camí com a definitiu i definitori del seu futur.
 
En ocasions, aquest desconcert també té a veure amb la seva poca autoconsciència sobre qui son i què volen, sobre les seves expectatives, els seus interessos, habilitats, necessitats, capacitats, aptituds i valors. Aquesta presa de consciència sobre si mateix implica pensar i reflexionar sobre totes aquetes qüestions.
 
Per tant, cal parlar de processos d'acompanyament i d'orientació amb la incorporació a les programacions (individuals, de grup, de projecte, de centre), a totes les etapes educatives, d'objectius i continguts relacionats amb l'orientació i la inclusió, com ara els processos d'aprenentatge, el desenvolupament de la personalitat i l'autoconeixement, i la potenciació de l'autoestima i l'autoconfiança de tot l'alumnat, de manera que es planifiquin i s'avaluïn en totes les situacions d'ensenyament-aprenentatge.

Acompanyar a l'alumnat de manera coordinada en espai i temps

En qualsevol centre educatiu, tots els professionals i membres de la comunitat educativa intervenen en els processos d'acompanyament i orientació dels alumnes per la mateixa tasca educativa que es du a terme en qualsevol dels espais i temps.
 
Aquests processos es poden millorar promovent la vinculació amb i entre els alumnes i amb les famílies, i promovent, alhora, el vincle dels alumnes amb l'aprenentatge.
 
A secundària, una de les tasques específiques del professorat especialista en psicopedagogia i orientació és la de col·laborar en l'acollida, acompanyament i orientació d'alumnes i famílies de manera coordinada, tant a nivell intern amb la TIS (Tècnic d'Integració Social), l'equip directiu i els equips docents, com a nivell extern amb l'EAP (Equip d'Assessorament Psicopedagògic) i Serveis Socials, i altres professionals especialistes que es van incorporant en aquests equips. Un dels objectius d'aquestes actuacions és afavorir la vinculació i la inclusió de tots els alumnes en el centre i enfortir la cohesió social, tots ells elements clau per construir un sentiment de pertinença i de vivència de comunitat imprescindibles perquè cada alumne pugui sentir-se acompanyat al llarg del seu pas pel centre i, per tant, també en els moments de presa de decisions (tria d'optatives, tria d'especialitat, o tria d'estudis posteriors o dedicació laboral).
 
A més, en alguns centres de secundària es duen a terme altres accions concretes des de 1r fins a 4t d'ESO, propiciant la reflexió individual i col·lectiva segons el moment evolutiu dels alumnes en cada curs, relacionades també amb l'orientació acadèmica i professional, com ara tallers específics, visites d'exalumnes, o l'elaboració del Consell orientador per part de cada equip docent.
 

Cada membre de la comunitat educativa es co-responsable en el moment de tria del projecte de vida i professional dels joves

Pel que fa als centres educatius, el pes més important que tenim totes i tots els professionals és el d'identificar les capacitats i habilitats de cada alumne, superant la tendència a identificar més fàcilment les carències i dificultats, sobretot les de tipus acadèmic, atès que això condiciona totalment el tipus d'acompanyament i orientació que podem oferir.

Independentment del rol, funcions i responsabilitats, tant dels docents, com de qualsevol altre membre de la comunitat educativa, de l'administració educativa o d'altres entitats dedicades a l'orientació, el paper que tenim a l'hora d'acompanyar a cada alumne en el seu procés de construcció de la pròpia identitat i del seu projecte de vida (personal, social, acadèmic i professional), és el de ser co-responsables en la creació i potenciació de les condicions necessàries perquè aquesta construcció sigui suficientment sòlida, afavoreixi que cada alumne esdevingui una persona autònoma i pugui optar a les mateixes oportunitats que la resta.
Deja tu comentario