Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Per què és important que els infants rebin orientació acadèmica i professional des de l'Educació Infantil i Primària

Artículo de opinión

  • 05/02/2020

  • Valora

  • Deja tu comentario
Ernest Iñesta, Profesor, psicopedagogo y coach deportivo y formativo (Catalunya)
Ken Robinson, expert en desenvolupament del potencial humà, explica en el seu llibre que tothom hauria de descobrir el seu "element".

L'element és tot allò que fas molt bé i t'apassiona, et diverteix, t'emociona i et fa fluir perdent la consciència del temps.

Socialment acceptem tot allò que ens diuen que som bons, tot i que és primordial que ens apassioni. Posaré un exemple: puc ser molt bo organitzant esdeveniments i al final del dia acabar esgotat; llavors, en lloc de carregar-te les piles, te les buida; no és el teu element.
Podem dir que la tasca de l'orientació és intentar descobrir en els infants el seu element personal i focalitzar l'aprenentatge cap aquesta direcció.

Des de l'etapa infantil cal observar què fan, a què juguen en tots els ambients possibles; per això, cal una comunicació fluida amb les famílies i altres agents educatius.

I em sembla clau experimentar en diversos ambients, activitats, esports... Com més experimenti, més a prop serà del seu element.
 
"Cal estar atents en l'orientació en creences limitants com 'no serveixo per estudiar".
 
Cal estar atents en l'orientació en creences limitants com "no serveixo per estudiar", perquè implícitament et pot etiquetar com a mal estudiant que hauria d'escollir un itinerari diferent dels estudis superiors.

Hauríem de recordar que l'estudi és un mitjà per al coneixement i la formació, i això vol dir que si trobo què m'agrada serà més senzill i motivant per aprendre.

L'orientació es pot focalitzar també cap a les famílies i el suport incondicional a la recerca del seu element. Recordeu què passa a la pel·lícula El club dels poetes morts quan l'actor de vocació és rebutjat pel seu propi pare.

Per tant, en aquestes etapes escolars caldria descobrir els interessos, les habilitats, les competències i el talent dels infants i l'orientació és cabdal per assolir-ho.

També cal començar a aprendre algunes competències transversals cabdals per a la persona i per l'exercici de la seva futura professió.

Algunes de les competències transversals són:
 
  • Aprendre a aprendre
  • El pensament apreciatiu
  • La creativitat
  • El lideratge
  • El treball en equip
  • La intel·ligència emocional
  • La transformació de problemes en reptes i el seu assoliment

Si això ho implementem de manera global i sistèmica a l'infant, amb la participació de tots els agents educatius i les famílies, permetrà forjar persones independents amb inclusió social i laboral.

 
"L'altre aspecte que l'orientació abasta és un bon coneixement del mercat laboral i que permeti un lligam inclusiu entre interioritzar el teu element i les ofertes laborals".

L'altre aspecte que l'orientació abasta és un bon coneixement del mercat laboral i que permeti un lligam inclusiu entre interioritzar el teu element i les ofertes laborals.
Per aquest motiu, els captadors de talent de les empreses aprecien sobretot què apassiona les persones, quins reptes han assolit i quantes vegades han intentat afrontar reptes apassionants.

Estem veient que la passió dóna bon rendiment a les empreses; hi ha motivació, perseverança i ambició per assolir els reptes amb bon clima laboral perquè fan allò que volen fer, en gaudeixen.

M'agradaria explicar l'autocandidatura com una manera de relació contractual entre l'empresa i qui aporta el servei.

Com a candidat aportes el teu valor diferencial, el teu element, els teus punts forts, els reptes que has assolit i reptes futurs. Allò que aportes a l'empresa és un servei important sense despeses addicionals.

Un dels aspectes diferencials de l'autocandidatura és l'aprenentatge obert i sistèmic, perquè si treballes amb moltes empreses et nodreixes de les diferents visions i això et dóna més coneixements que pots aplicar a totes les diferents  empreses.

Aquí tenim del programa de TV3 "Joc de cartes" del cuiner Marc Ribes. El seu gran valor diferencial és l'aprenentatge transferencial dels restaurants, coneix molts restaurants diferents que ha avaluat. M'agradaria molt que m'assessorés en Marc si volgués obrir un restaurant.
Per concloure, l'orientació acompanya en la recerca de l'element, l'aprenentatge de les competències transversals, en el descobriment del talent tot començant a crear una marca personal per al futur laboral i també pel propi desenvolupament del potencial.

L'orientació acadèmica i professional és cabdal per assolir els reptes de les persones dins del món actual i futur. Sospito que serà una professió protagonista a mitjà termini.
 
Deja tu comentario