Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Desenvolupar competències i potenciar la mirada apreciativa

Artículo de opinión

  • 26/07/2018

  • Valora

  • Deja tu comentario
Ernest Iñesta, Profesor, psicopedagogo y coach deportivo y formativo (Catalunya)
Segons l'informe de la consultora RANDSTAD les empreses demanden unes competències transversals bàsiques per a qualsevol tasca i que denoten una forta mancança d'aquestes.

Una d'aquestes competències transversals que em sembla cabdal per les persones actives és l'habilitat de resoldre problemes, i , afegeixo, transformar-los en reptes.

Aquesta habilitat és primordial perquè et permet augmentar l'automotivació i l'autoestima, doncs et sents satisfet i realitzat al sentir-te competent en la tasca a realitzar.

La diferència entre problema i repte és la mirada que fem; mentre un problema és ser acomiadat de la feina; un repte seria millorar l'autoconeixement i potenciar la meva passió per a crear oportunitats d'assolir remuneració per la meva tasca.

Mentre el problema em focalitzo en allò que he perdut, el repte em proposa moviment i canvi per a la millora personal i professional.
 
"És bàsic saber què vols i redactar-ho en positiu".
 
Un exemple real; una companyia aèria tenia el problema de la pèrdua d'equipatges dels clients, per tant, se centraven a evitar que els equipatges es perdessin, tot i que quan ho varen percebre com un repte varen focalitzar-se en millorar la qualitat en la relació client i la companyia i llavors se centraven en les persones, emfatitzaven i feien un seguiment més exhaustiu de totes les coses que podien passar incloent els equipatges.

Alguns  dels aspectes claus per a l'automotivació i assoliment d'objectius personals són l'autoconeixement; creure que tens els recursos I el potencial per assolir els objectius plantejats; l'actitud positiva; com veus I perceps allò que et passa; acomiadament a la feina, naixement d'un fill, la mort d'un familiar… depèn de tu i això determina el teu comportament immediat. I per últim i molt important; passar a l'acció; quan fas ets més a prop dels teus propis objectius.

Si com diu David Cooperrider, indagació apreciativa, veure-ho des d'una mirada apreciativa et permet centrar-te en les teves fortaleses; allò que ets bo i t'agrada i les oportunitats que pots aprofitar, per tant, ens posem en el present mirant cap al futur tot apreciant el millor i pensant en les teves aficions i en tot allò que se't dóna molt bé.

És bàsic saber què vols i redactar-ho en positiu: la qüestió és l'objectiu és "trobar feina" o més aviat vols ésser competent, mostrar el teu  valor diferencial i oferir-ho a les empreses per a resoldre les seves necessitats.
 
"Mentre el problema em focalitzo en allò que he perdut, el repte em proposa moviment i canvi per a la millora personal i professional".

Vull buscar feina? Quina feina? On la busco? Ho veig com un problema o un repte? És una oportunitat de canvi?...

Seria molt òptim que penséssim  en la nostra  visió o somni i en tot allò que vull i puc ser, quines aspiracions vull assolir i sobretot, quins recursos tinc per posar-ho en pràctica. El proper pas seria dissenyar propostes recreatives de futur. Les recreacions serien aspectes basats en la creativitat i la recreativitat, passar-ho bé fent-ho.et permet imaginar noves idees.

5 aspectes recreatius que proposo són:
 
  1. Una mentalitat flexible per escoltar als altres i interioritzar idees i conceptes aliens
  2. Conèixer la teva passió és bàsic per gaudir d'allò que fas
  3. Gamificació. Imitar a les persones d'èxit tot jugant perquè afavoreix l'aprenentatge
  4. L'aprenentatge és social perquè depens dels altres per aprendre. Podem aprendre des de l'illa de Robinson?
  5. Llenguatge apreciatiu. El teu diàleg intern positiu, motivador i de futur afavoreix una actitud positiva.

I com al darrer pas s'ha d'instaurar un pla d'acció i reajustar-lo mentre s'aplica tot tornant a repensar allò que vols assolir i tornar a començar, és cíclic.
 
Algunes de les preguntes que ens podem fer són:
 
  • Com gaudiries de la vida?
  • L'acomiadament és un problema o una oportunitat de millora?
  • Assolir la meva pro passió és un repte apassionant?
  • Ajudo als altres sense esperar res a canvi?

És curiós com ara, si ets adult i estàs sense feina, veure-ho com un problema o com un repte és senzillament la clau per ésser positiu i proactiu. Perquè si parteixes de les teves fortaleses, competències i el teu talent, ho reforces amb formació i autoconeixement possiblement et focalitzes en la visió de fer allò que fas molt bé i t'agrada fer, la teva passió i a més reps retribucions.

La teva formació i experiència, basada en els aprenentatges i assoliments la pots transformar en projectes aplicables a les empreses.

L'autoocupació al nostre país és el 8%, per tant, hi ha un marge de negoci molt important i aprofitable. Basar-te en la presentació de projectes a les empreses és una de les maneres de treballar en un futur basat en el teu valor afegit i diferencial.

Aportes els teus coneixements com a consultor tenint una marca personal i reconeixent necessitats de les empreses i proposant projectes que solucionin aquestes mancances. Saber què aportes amb entusiasme i pro activitat tot sabent si els teus valors estan alineats amb l'empresa i aportant el teu valor diferencial facilita la relació empresarial amb efectivitat.

Aquesta autocandidatura té alguns aspectes positius i hi ha alguns exemples clars aplicats a
les empreses.

Alguns dels recursos per desenvolupar les competències i l'automotivació són:
 
  • Cursos a l'oficina de treball de la teva població: Barcelona Activa, Tarragona Impulsa…
  • El joc de taula BIOPOLIS: És un joc de taula basat en la roda de la vida des del coaching amb 500 preguntes jugant amb una barreja del monopoli, el pictionari i el trivial. Al realitzar-ho amb format lúdic ets capaç d'ésser tu amb més facilitat.
  • Aprendre a realitzar un blog per a publicitar-te.
  • Practicar esport
  • Sortides amb amics
  • Passejades familiars

Em sembla clau el canvi de mirada apreciant tot allò que una persona és, comparteix i ha assolit que ens potencia cap a la millora personal i professional.

Com en la pel·lícula "Nàufrag", Tom Hanks apareix en una illa sense persones i acaba descobrint tots els recursos que posseïa dins seu i que no era conscient fins aquell moment i ho fa des del record a les persones que coneix i estima perquè l'aprenentatge és social i així aprens que pots assolir allò que et proposes i pensar que vols i pots és un gran pas.

Només nosaltres, els humans, tenim la llibertat de percebre allò que ens passa com ens sembli millor i ho podem controlar i pensar en positiu.

Fer pensant que depèn d'un i descartant allò incontrolable, incloent-hi que t'acomiadin de la feina, pot semblar una oportunitat d'aprenentatge i de canvi fantàstic.

Només cal realitzar un pla i posar-ho en pràctica pel camí sorgiran dificultats i oportunitats cal veure-les i agafar-les quan passin. Hem de recordar que el 65% de les professions futures en 2025 falta crear-les; doncs tots hi podem participar.
 
Deja tu comentario