“ Amb els projectes d'Aprenentatge-Servei, els estudiants es coneixeran i descobriran les seves capacitats ”

Leticia Herrero Sopena
Guanyadora del Premi Educaweb 2020 en la categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats
09/12/2020

Descobreix els detalls del Projecte d'Aprenentatge-Servei en el departament d'orientació, guanyador del Premi Educaweb 2020 en la categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats, que ha estat elaborat per la pedagoga Leticia Herrero Sopena
El Premi Educaweb 2020 en la categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats ha recaigut en la Leticia Herrero Sopena, pel Projecte d'Aprenentatge-Servei en el departament d'orientació.
 
Com indica el seu nom, es tracta d'una proposta per fomentar l'autoconeixement, conèixer l'entorn i facilitar el procés de presa de decisions entre l'alumnat de 4t de l'ESO. Per fer-ho, utilitza la metodologia d'Aprenentatge-Servei (ApS), que repta els estudiants a decidir què fer per recaptar fons per a un santuari animal situat a Santiago de Compostel·la.
 
El jurat ha destacat el foment del compromís social, el treball cooperatiu i la presa de decisions participada. A més, considera que es pot replicar fàcilment en altres departaments d'orientació d'uns altres centres educatius.
 
Com se li va ocórrer vincular l'orientació acadèmica i professional amb la recaptació de fons per donar suport a un santuari animal?
 
Vaig conèixer l'aprenentatge-servei mentre investigava per a un treball del màster, i vaig veure que es podien crear projectes amb aquesta metodologia per a qualsevol ajuda que la comunitat necessités. En el meu cas personal, soc animalista i estic molt conscienciada amb el maltractament animal, i coneixia de primera mà un santuari que hi ha a prop de casa meva i que necessitava recaptar fons per canviar de terreny. En l'educació, fins ara, no s'ha plantejat la necessitat d'ensenyar als joves la importància de l'empatia cap als animals (no només gossos i gats, sinó tot tipus d'animals) i em va semblar una bona oportunitat d'unificar l'orientació acadèmica i professional amb el respecte cap a tots els éssers vius, ensenyar-los que hem de ser respectuosos amb qualsevol forma de vida.
 
Creu que l'orientació acadèmica i professional està contribuint a formar una ciutadania activa, responsable, participativa i compromesa? Per què?
 
Crec que no només està contribuint a això, sinó que és un dels pilars fonamentals de l'educació i, per tant, de l'orientació. La finalitat de l'educació és formar ciutadans i ciutadanes que siguin capaços de pensar per si mateixos, de resoldre els seus problemes i prendre decisions, i de ser habitants actius que participin en la comunitat. Malgrat tot això, crec que encara queda molt camí per recórrer i amb metodologies com l'ApS aportem el nostre granet de sorra per apropar-nos, cada vegada més, a aquest objectiu.
 
"La finalitat de l'educació és formar ciutadans i ciutadanes que siguin capaços de pensar per si mateixos, de resoldre els seus problemes i prendre decisions, i de ser habitants actius que participin en la comunitat".

Quins són els avantatges principals de la metodologia d'aprenentatge-servei en l'àmbit de l'orientació?
 
Els avantatges estan molt relacionades amb el que deia a la pregunta anterior. L'ApS ajuda els estudiants perquè fomenta la democràcia, el treball en equip, els motiva a continuar aprenent perquè són realment els protagonistes del projecte. Hi ha moltes maneres de dur a terme un projecte d'ApS, deixant més llibertat d'acció als estudiants o menys, però sempre seran ells els qui el portin a terme. Tot això ho han de fer arribant a un consens, posant-se d'acord, treballant realment en equip.
 
D'altra banda, amb aquest tipus de projectes d'Aprenentatge-Servei, els estudiants es coneixeran, descobriran les seves capacitats i limitacions, allò que se'ls dona bé i allò que no i ho posaran al servei dels companys i del projecte. En l'orientació acadèmica i professional és el que busquem, per això l'ApS és tan beneficiós al nostre departament.
 
Podria explicar les eines d'avaluació que utilitzaria per valorar l'eficàcia del projecte i per què?
 
Les eines d'avaluació poden variar d'un projecte a un altre, però crec que el millor per valorar l'eficàcia del projecte sempre passa per tenir en compte la perspectiva de tots els participants. Per això, crec que una de les eines fonamentals és crear un grup de discussió amb uns quants participants del projecte (en el meu cas, els estudiants, el tutor del grup, els membres del santuari i, fins i tot, la família) per posar en comú les sensacions, els aspectes que cal millorar i els punts forts i febles de la iniciativa. Perquè la informació sigui completa, es pot acudir al grup de discussió amb un qüestionari preparat ad hoc per avaluar aquest projecte i, amb aquestes dades, dur a terme la discussió per matisar el que reflecteixen els qüestionaris, de manera que obtinguem una valoració qualitativa i quantitativa.
 
Pot donar algun consell per reduir la bretxa entre teoria i pràctica, escola i comunitat?
 
Per reduir aquesta bretxa, tant escola com comunitat hem d'estar oberts a experiències noves. No hem de caure en la rutina de "deixar els nens i les nenes" a l'escola i ensenyar-los dades i oferir-los coneixements. Està demostrat que fent, s'aprèn. Glasser ens va mostrar que només aprenem el 10% d'allò que llegim, però el 90% d'allò que fem. Aquesta és una diferència molt gran com per obviar-la. Sabent això, al meu entendre, dur a terme projectes d'ApS als centres és una bona manera d'acostar la comunitat a l'escola i l'escola a la comunitat.

 
Comentar
Nombre
Correo (No se mostrará)
Título
Comentario Límite 500 caracteres. Sólo puedes introducir texto sin formato HTML.
He leído y acepto la política de privacidad
Suscríbete a nuestras publicaciones
Cursos relacionados
Lo más leído
Lo último