“ Necessitàvem posar en marxa un projecte per despertar les vocacions cientificotecnològiques dels més joves ”

Patricia Moreno,
responsable de RSC a Schneider Electric, empresa que ha desenvolupat el projecte ‘Let's Go Engineering', guanyador del Premi Educaweb 2019 de la categoria Empreses
19/11/2019

Un escape room per descobrir els invents realitzats per dones enginyeres al llarg de la història, una gimcana per aprendre sobre eficiència energètica, i construir un instrument musical amb material reciclat. Són tres exemples de les activitats que es desenvolupen en el projecte Let's Go Engineering presentat per l'empresa Schneider Electric i guanyador del Premi Educaweb 2019 en la categoria Empreses. La iniciativa es dirigeix a l'alumnat de 5è i 6è de primària i cerca trencar els estereotips de gènere associats a les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), despertar l'interès per les enginyeries i donar a conèixer l'impacte de les noves tecnologies d'una manera lúdica.
 
Què els va motivar a presentar-se als Premis Educaweb d'orientació acadèmica i professional?
 
El fet que siguin uns premis de gran reconeixement i notorietat en la comunitat educativa. Després de revisar les bases vam veure que podíem presentar la iniciativa Let's Go Engineering com a projecte amb impacte en l'orientació acadèmica i professional des d'edats primerenques.
 
Quines van ser les raons per iniciar un programa que fomentés les vocacions cientificotecnològiques i fes front a les desigualtats de gènere en aquest àmbit?
 
Let's Go Engineering neix de l'anàlisi de la situació actual a Espanya, on falten professionals de l'Enginyeria per cobrir les necessitats del mercat. Segons una anàlisi de la situació actual, només el 17,9% dels estudiants trien l'especialitat d'Enginyeria i arquitectura, segons dades del Ministeri d'Educació i Formació Professional. A més, el projecte ha nascut amb l'objectiu de trencar la falta de diversitat en aquest món. Els col·legis professionals d'enginyers afirmen que, per a cada dos enginyeres, hi ha vuit enginyers.
 
Necessitàvem posar en marxa una acció, un projecte a mitjà termini, que de manera constant col·laborés amb l'entorn educatiu i en edats primerenques per despertar les vocacions cientificotecnològiques dels més joves. Necessitàvem aportar un projecte on créixer junts i crear un món millor!
 
"Vam decidir que Let's Go Engineering fos dirigit a estudiants d'edats més primerenques, però sense estar molt lluny de l'etapa en la qual prenen la decisió d'allò que volen estudiar".

Quina importància té que els nens i les nenes de 5è i 6è de primària explorin l'impacte i les possibilitats de les carreres i professions STEM des d'edats primerenques?
 
Ens vam adonar que la universitat era massa tard, perquè els nois i les noies ja havien triat allò que volien estudiar. Però a secundària també era tard, ja que la influència dels "estereotips de gènere" era massa elevada… Per tant, vam decidir que Let's Go Engineering fos dirigit a estudiants d'edats més primerenques, però sense estar molt lluny de l'etapa en la qual prenen la decisió d'allò que volen estudiar. Només els nens i les nenes ben informats podran triar millor el seu futur!


 
Quines activitats tenen un impacte més positiu entre els joves? A què creu que es deu?
 
Les activitats amb més impacte són aquelles que, a través del joc, permeten l'alumnat descobrir noves coses o, fins i tot, sorprendre's. Al final intentem que els estudiants se sorprenguin i diguin "ostres!" a través dels jocs i les activitats lúdiques del projecte, perquè quedin en la seva memòria i a mitjà termini recordin allò que han descobert i puguin prendre decisions millors quan coneguin bé que és l'Enginyeria.
 
Quins han estat els desafiaments principals als qual s'han enfrontat durant aquest primer any d'implantació del programa?
 
La coordinació entre els diferents centres per poder realitzar un programa homogeni per a més de quatre-cents estudiants, en quatre ciutats, amb col·legis públics, concertats i privats.
 
 
I quins han estat els majors assoliments?
       
"Més de 480 nens i nenes i més de 20 professors han pogut aprendre els valors vinculats a l'enginyeria en un ambient lúdic i creatiu, durant un curs escolar".

 
Com avaluen l'èxit de la iniciativa?
 
L'impacte en els alumnes es mesura per mitjà d'una enquesta dissenyada per l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a l'inici i al final del curs. Gràcies als resultats hem après:
         
Realitzaran un seguiment per saber quants joves opten finalment per una carrera cientificotecnològica?
 
Estem en contacte amb els centres educatius participants per realitzar aquest seguiment a mesura que els alumnes i les alumnes vagin passant els cursos.
 
 
Quins objectius es plantegen a curt i mitjà termini?
 
A curt termini, replicar el programa per assegurar-ne la robustesa en totes les àrees: estudiants, professors i famílies (amb xerrades), en cadascuna de les ciutats. En aquest nou curs escolar, s'han unit centres educatius de Sevilla i un nou col·legi de Madrid.
 
També, ens agradaria realitzar alguna prova pilot a secundària.
 
A mitjà termini, el nostre objectiu és estendre el programa en més escoles de cinc ciutats: Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Bilbao.
 
 
Creu que el Premi Educaweb els ajudarà d'alguna manera?
 
Rebre el Premi Educaweb el primer any de Let's Go Engineering ha estat un orgull per a tot l'equip. És un reconeixement a la implicació de tots els agents: voluntaris i voluntàries, docents, famílies, alumnat, etc. Estem convençuts que ens ajudarà a donar a conèixer el programa, posar en valor els seus objectius principals i, sobretot, continuar creient en ell per construir un món millor.
Comentar
Nombre
Correo (No se mostrará)
Título
Comentario Límite 500 caracteres. Sólo puedes introducir texto sin formato HTML.
He leído y acepto la política de privacidad
Suscríbete a nuestras publicaciones
Lo más leído
Lo último