“ Flying Challenge pretén inspirar i descobrir veritables emprenedors d'avui i de demà ”

Jesús López i Carmen Marina,
Sponsor del projecte i coordinadora de voluntariat a Airbus Madrid. Categoria Empreses 2017
28/02/2018

Descarregar projecte en pdf
 

El projecte va néixer el 2013 amb l'objectiu de contribuir a l'èxit acadèmic, professional i de vida de joves que es troben en les etapes finals de Secundària i de la formació professional de diversa condició. Per què?

Airbus és una empresa que té una gran tradició tecnològica i que sempre ha estat pionera en les qüestions d'innovació. A més, està molt compromesa amb l'entorn i la realitat que envolta cadascuna de les plantes on centralitza la seva producció. El projecte Flying Challenge és la suma d'aquestes dues qualitats: la innovació i el compromís, i per això a través de la Fundació Airbus vam voler prendre el pols a la realitat dels joves en edat escolar, per proporcionar-los un suport durador i eficaç i per ajudar-los a aconseguir l'èxit en la vida acadèmica, social i professional.

Flying Challenge està dirigit als joves en les etapes finals de Secundària i de la formació professional. La diversitat és el criteri principal per seleccionar els centres educatius: joves en risc d'exclusió social, joves amb discapacitat, joves amb fracàs escolar, joves amb expedients acadèmics brillants, joves de diferents nacionalitats i, com no podia ser d'una altra manera, també té molt en compte les qüestions de gènere.

Al mateix temps, pretén inspirar i descobrir veritables emprenedors d'avui i del futur; emprenedors en les seves pròpies vides perquè puguin aconseguir l'èxit com a estudiants de formació professional, d'educació secundària o de titulacions superiors, i també com a futurs professionals en qualsevol àrea d'activitat.

Tot plegat es porta a terme potenciant els valors d'Airbus i la responsabilitat social, gràcies a l'activa participació dels empleats d'Airbus mitjançant l'intercanvi de les seves passions, de coneixements i d'habilitats professionals.

Quin paper hi tenen els treballadors voluntaris i com es coordinen amb els tutors del centre acadèmic?

Sense cap mena de dubte, l'èxit del programa es deu a la tasca i a l'esforç dels més de cent voluntaris d'Airbus que acudeixen setmanalment als instituts per dialogar i compartir amb l'alumnat un programa d'emprenedoria social i innovació tecnològica (que decideixen els mateixos alumnes) perquè els ajudi a millorar el seu entorn més immediat.

És un viatge que es fa durant un curs escolar en unes vint tutories. Té el suport d'un equip d'experts en coordinació i intervenció social, gràcies a l'acord signat entre la Fundació d'Airbus i la Creu Roja. A més, disposem de la col·laboració de Cadigenia, empresa que gaudeix d'una excel·lent metodologia en projectes socials i formació creativa. Així doncs, alliberem de totes les tasques operatives i logístiques els nostres voluntaris perquè estiguin concentrats en la tasca més important: dialogar amb els alumnes i donar-los suport.

Precisament en aquest punt els voluntaris fan aflorar totes les capacitats i talents dels alumnes, de manera que els ajuden a descobrir quina és la seva autèntica passió. Els voluntaris aconsegueixen fer-se un lloc privilegiat a l'aula perquè, com a agents externs, hi desembarquen amb una enorme quantitat de propostes, dinàmiques i activitats per ensenyar-los habilitats socials i de planificació que normalment no s'aprenen en el sistema educatiu actual.

Ser voluntari del projecte Flying Challenge també és una oportunitat, perquè els empleats d'Airbus poden realitzar d'una forma pràctica el millor procés de formació de desenvolupament personal que pugui existir. Així mateix, el paper que exerceixen els directors de les plantes properes als centres de formació on es desenvolupa el projecte és la clau de l'èxit, ja que faciliten tots els recursos necessaris, s'impliquen personalment en cada acció desenvolupada pel programa de cada edició i hi donen suport. N'és un exemple Jesús López Medina, director de la planta de Getafe i espònsor del projecte Flying Challenge a Espanya, que va ser pioner a l'hora de donar suport al projecte l'any 2014 quan era director de la planta de Puerto Real. Aquest any serà la quarta vegada que col·laborarà en el projecte.

Què es treballa durant les tutories a l'aula? Com es porta a terme?

Actualment hi ha cinc centres on s'imparteix el projecte a Espanya: Getafe (Madrid), Illescas (Toledo), Puerto Real (Cadis), El Puerto de Santa María (Cadis) i Sevilla. Els instituts cedeixen vint hores de tutoria durant tot el curs escolar perquè els estudiants puguin realitzar activitats, tallers i visites als centres d'Airbus.

Hi ha cinc mòduls diferenciats, en els quals es treballa la motivació i la participació; la confiança en un mateix; el treball en equip; la comunicació, i l'emprenedoria mitjançant el disseny i l'execució de projectes que es presenten en finalitzar el curs, juntament amb una avaluació del procés.

Tot plegat es duu a terme en un format propici, perquè s'estableixi un diàleg entre les parts, i en un ambient de col·laboració. La metodologia està especialment concebuda per dissenyar projectes molt pràctics i per crear un estat emocional positiu, en què abundin sobretot l'humor i l'optimisme per abordar les diferents realitats.

Els voluntaris d'Airbus disposen, a més, del suport d'experts educatius de la Creu Roja i Cadigenia, com també de l'ajuda dels mateixos tutors de classe. Els professors són una part imprescindible del programa i reben la formació necessària al mateix temps que els voluntaris. Fins i tot en alguns centres hem fet un pas més i hi hem incorporat com a voluntaris alumnes universitaris, gràcies a acords de col·laboració amb les universitats, com en el cas de la Universitat de Cadis.

De nou, la diversitat es converteix en el fil conductor per a la formació d'aquests equips de mentors: diferents procedències acadèmiques i professionals, diversitat de gènere, criteris intergeneracionals, nacionalitats, etc.
 
Com avaluen els resultats? Quins han aconseguit fins ara?

Mesurar l'impacte ha estat sempre una de les nostres prioritats, sobretot per millorar el projecte a mesura que hem anat avançant edició rere edició. També ens ha servit per conèixer l'evolució de l'alumnat que s'ha beneficiat del projecte. Per fer-ho, realitzem tres tandes d'avaluacions a l'alumne i als voluntaris: a l'inici del curs, a mig curs i al final del curs. I per a aquesta comesa tenim el suport d'empreses com Altran, que hi col·labora a través de la seva Fundació, ens permet gaudir de plataformes digitals dissenyades específicament per al projecte i facilita tot aquest procés de recopilació i anàlisi de dades d'una manera molt eficaç.

El 2016, 523 estudiants de Getafe i Cadis de 3r i 4t de l'ESO van participar en el programa durant  vuit mesos (entre el novembre del 2016 i el juny del 2017). En total, es van dedicar 1.030 hores a impartir el programa al llarg de l'any, distribuïdes en un hora per setmana durant vint-i-una setmanes. En la pràctica, això va suposar que cada estudiant va rebre vint-i-una hores de suport per establir la seva iniciativa social (amb el suport de seixanta voluntaris d'Airbus i de la Universitat de Cadis).

Aquesta col·laboració eficaç amb Altran i els equips de direcció de cada institut ens ha permès saber que, gràcies al projecte Flying Challenge, es redueix l'absentisme escolar i millora de forma notable el rendiment acadèmic. El setembre del 2016, la taxa de repetició a 3r de l'ESO va baixar a menys del 5% respecte del 20% de cursos anteriors. El 93% dels participants van manifestar que volen completar la seva educació secundària i més del 94% dels estudiants coneixen ara totes les opcions de formació. El 69% dels participants afirmen que han descobert noves opcions professionals.

Encara que les dades del projecte parlin per si mateixes, des de la Fundació Airbus ens agrada ressaltar grans assoliments no mesurables: hem comprovat que a escala humana som capaços d'intervenir aquests centenars d'universos que componen cada alumne que es beneficia del programa i de canviar-los. Hem constatat, després de quatre anys treballant en el projecte, que hem ajudat a orientar vocacions i a impulsar el talent en totes les àrees del coneixement i les activitats professionals. I, amb el simple gest d'iniciar un diàleg amb els alumnes, de dedicar-los atenció i de fer-los saber que són importants per millorar el seu entorn, hem establert les bases per generar centenars d'idees i de projectes per afavorir-ne l'èxit personal.

Què ha suposat guanyar el Premi Educaweb per a l'empresa i el projecte?

Per a Airbus, aquest premi significa un gran reconeixement a l'esforç realitzat, a més de suposar un enorme impuls a una aposta innovadora i pionera que ha sabut trencar els marcs de relació habituals que hi ha entre l'empresa i la societat. No és que Airbus hagi obert les portes als ciutadans i ensenyi el millor d'aquesta fantàstica companyia. El més valuós per a Airbus són els seus treballadors: amb els seus coneixements, la motivació i els valors, són els que fan realitat aquest projecte i donen el millor de si mateixos a la societat. Sens dubte, aquest premi té un gran valor per a tots els empleats d'Airbus implicats en el Flying Challenge i demostra que la fórmula funciona.

El premi ens recorda que encara hi ha un enorme recorregut per millorar i que el podem fer convençuts que és preferible anar-hi al costat d'empreses i institucions que desitgin compartir amb nosaltres aquest model de col·laboració.

Ens anima a prosseguir la línia que creiem que és correcta, intentant desenvolupar cada any un projecte més complex i madur, que tingui un format de col·laboració més ampli, amb nous actors. Gràcies a aquest guardó, ens reafirmem en la idea de compartir tot el nostre coneixement amb aquelles empreses que decideixin contribuir en aquest sentit i volem liderar iniciatives similars amb la finalitat de contribuir molt més en el futur de la nostra societat i els nostres joves, el tresor més valuós.
Comentar
Nombre
Correo (No se mostrará)
Título
Comentario Límite 500 caracteres. Sólo puedes introducir texto sin formato HTML.
He leído y acepto la política de privacidad
Suscríbete a nuestras publicaciones
Cursos relacionados
Lo más leído
Lo último