Educaweb celebra amb èxit la 10a edició dels Premis Educaweb

Redacción d'Educaweb
05/12/2017

Novedad Educaweb


Gairebé 300 persones s'han congregat a l'auditori del Cosmocaixa de Barcelona per celebrar la 10a edició dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional.

El director general d'Educaweb, Josep Lluís Segú, ha donat la benvinguda als assistents i ha augurat un gran futur als professionals de l'orientació acadèmica i professional, responsables d'"ajudar a les persones a prendre les millors decisions possibles sobre la seva carrera acadèmica i professional; convençuts que prendre bones decisions implica més satisfacció acadèmica i professional; que el mínim percentatge de ciutadans quedin exclosos d'una vida laboral/professional digna, i que la majoria de ciutadans hagin assolit les competències necessàries per gestionar la seva vida professional amb èxit". 

Seguidament, i com ja és tradicional, ha donat pas a la ponent d'aquesta edició, l'arquitecta Benedetta Tagliabue, que ha encomanat la seva vocació i la seva passió per l'arquitectura, explicant el valor de la intuïció, l'amor i el lligam entre professió i vida personal per ser feliços. 

Quatre premis i tres mencions

A la 10a edició, celebrada el passat 30 de novembre, s'han lliurat quatre premis i tres mencions.  

Aquest any s'han lliurat tres premis que es concedeixen en les categories Institucions, Organitzacions i Centres Educatius; Professionals; i Menors de 35 anys amb projectes no aplicats.

Com a novetat, s'ha incorporat la categoria Empreses, amb la col·laboració de la Fundació Bertelsmann, que ha tingut una bona participació en la seva primera convocatòria. 

Pel que fa a les mencions, aquest any s'ha atorgat la Menció Ciutat Orientadora, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona que premia l'esforç de les administracions públiques locals com a motors d'iniciatives integrals d'orientació acadèmica i professional.

També la Menció Especial Educaweb, guardó que es concedeix des de 2010 a les persones, entitats o empreses amb què Educaweb ha treballat conjuntament en projectes o iniciatives d'orientació acadèmica i professional.

Finalment, s'ha atorgat la Menció Enric Renau i Permanyer a la recerca social aplicada en educació, formació i treball, que en aquesta 5a edició ha volgut valorar els grups de recerca centrats en l'orientació.

L'acte ha conclòs amb unes paraules de la directora i fundadora d'Educaweb, Montserrat Oliveras Bagués, recordant els orígens i el sentit dels premis: "Posar en valor l'orientació acadèmica i professional, visibilitzar les iniciatives, els i les professionals que les porten a terme, les organitzacions i entitats que les fomenten, les administracions que les vehiculen amb polítiques... Res de posar medalles perquè sí; res d'autocomplaença ni de mirar-nos el melic".

En relació als reptes del futur, Oliveras ha indicat que segueix essent necessari "un sistema d'orientació integral, d'accés universal per a tothom" i ha considerat urgent "una millora clara de fonamentació, professionalització i, en definitiva, de formació especialitzada per a professionals de l'orientació".
 
................

Guanyadors/es de la 10a edició dels Premis Educaweb.
 


Projectes que busquen l'apoderament dels més joves


Els projectes premiats a la 10a edició dels Premis Educaweb s'han caracteritzat per buscar l'apoderament dels més joves en diferents circumstàncies i contextos: sense recursos i alt risc d'abandonament o fracàs escolar, com és el cas de la Fundació Persán, guanyadora a la categoria Institucional; en la Formació Professional, des del projecte presentat per Miriam Pascual a la categoria Individual; en menors amb Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat, en el projecte de les guanyadores de la categoria Menors de 35 anys; i en l'alumnat de 3r i 4r de l'ESO, en el projecte presentat per l'empresa Airbus a Espanya.

A continuació s'ofereix una petita síntesi dels projectes guanyadors, que poden consultar-se íntegrament en aquest enllaç.


Categoria Institucions, Organitzacions i Centres Educatius

"Centre d'Educació integral", de la Fundació Persán (Sevilla, Andalucía)

El Centre d'Educació Integral és un espai de creixement personal i grupal dirigit a adolescents i joves sense recursos, amb alt risc d'abandonament o fracàs escolar. Consisteix en una xarxa d'habitatges on, a través de l'estudi i la convivència, es pretén incrementar les seves competències per a la plena integració social i ocupabilitat.

El projecte contempla accions per millorar hàbits i estratègies d'estudi. Així mateix, s'atenen aspectes psicosocials que incideixen en la vinculació dels joves amb la seva carrera de vida i professional, aspectes motivacionals, gestió d'emocions i expectatives personals.

El jurat ha valorat el projecte per ser un model interessant de convivència i suport als joves; així com la introducció de metodologies innovadores, que, a més de treballar per a la identificació de vocacions, promouen el treball en equip, l'expressió de les emocions, el foment de la resiliència i la construcció d'una xarxa social de suport.


Categoria Professionals

"OrientaT, MotivaT, EmprènT: Desenvolupant Habilitats del Treballador del Segle XXI", de Miriam Pascual (Soria, Castilla y León)

El projecte se centra en el treball realitzat en els mòduls de Formació i Orientació Laboral i Empresa i Iniciativa Emprenedora, des d'una perspectiva creativa, pràctica i innovadora del currículum, utilitzant recursos motivadors que aprofiten el potencial educatiu i orientador.
 
En el marc del projecte s'han desenvolupat activitats com el Design Thinking, Elevator Pitch o Emprèn-te, amb l'objectiu d'incorporar creativitat i vocació orientadora als dos mòduls, convertint l'alumnat en protagonista del procés orientador.
 
El jurat ha valorat el projecte pel seu plantejament integral i original, que incorpora activitats dinàmiques i creatives. Així mateix, es potencien diverses habilitats i es genera un clar clima de motivació per a l'alumnat de Formació Professional. Finalment, el jurat vol fer valdre el potencial de transferència del projecte a altres centres educatius.


Categoria Menors de 35 anys amb projectes no aplicats

"Projecte d'orientació centrat en l'autoconeixement per a alumnes amb TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat)", de Melània Portolés i María Santos (Barcelona, Catalunya)

El projecte pretén promoure la continuïtat en els estudis post-obligatoris de l'alumnat amb TDAH, evitar el fracàs escolar i l'abandonament prematur d'aquests. Així mateix, busca promoure el descobriment i el coneixement personal i millorar l'autoconcepte, l'autoestima i l'autoconfiança dels alumnes fent-los conscients de les seves possibilitats, per crear una imatge real de si mateixos. El projecte contempla un conjunt d'activitats de descobriment personal, i que contribueixen a augmentar el coneixement sobre el TDAH, entre l'alumnat i els equips docents.

El jurat ha valorat que el projecte és pertinent en el context actual, i que se centra en el potencial de l'alumnat amb TDAH i no en les seves limitacions. El jurat creu que el projecte presenta un programa viable i adequat, amb un clar efecte en el procés d'orientació acadèmica i professional de l'alumnat, que implica també al professorat i a les famílies.


Categoria Empreses
 
"Flying Challenge", d'Airbus Espanya (Madrid)

El Projecte, dirigit a l'alumnat de 3r i 4r d'ESO, pretén ajudar-los a identificar les seves competències personals i a descobrir la seva vocació; desenvolupar l'autoconeixement i motivació dels joves; fomentar el coneixement de l'entorn formatiu, laboral i social; afavorir que les seves capacitats, competències i interessos estiguin en sintonia amb les diferents opcions formatives i professionals; reforçar mitjançant eines pràctiques els processos de presa de decisions; i incrementar l'interès dels joves per descobrir noves competències i carreres professionals.

El jurat ha valorat la incorporació d'aspectes clau de l'orientació en l'àmbit educatiu: autoconeixement i motivació; habilitats i competències personals i socials, emprenedoria; coneixement dels itineraris educatius i professionals i projecte vocacional. També ha tingut en compte la visió integral de la intervenció, la implicació de diferents actors i el mesurament de l'impacte.

Menció Especial Educaweb

Consell Comarcal del Vallès Oriental (Catalunya)

La menció reconeix "la seva aposta sostinguda en el temps per oferir una orientació acadèmica i professional a la comarca, amb un convençut esforç de coordinació i implicació dels diferents agents de la comarca. Com a mostra d'aquest convenciment, es destaca la trajectòria del projecte Fira Guia't que Educaweb i el Consell Comarcal han compartit en aquest llarg camí". 

Menció Ciutat Orientadora

Sabadell (Catalunya)

El jurat ha valorat l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta per l'Ajuntament de Sabadell per construir una estructura coherent; la diversitat d'accions i fórmules d'orientació dirigides al conjunt de la ciutadania de forma participativa; i el foment de la col·laboració i el treball conjunt entre els àmbits educatiu i municipal.
 
Menció Enric Renau i Permanyer 

El guanyador de la 5a Menció Enric Renau i Permanyer ha sigut el grup de recerca Transicions Acadèmiques i Laborals (TRALS), de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona. El jurat ha tingut en compte les seves línies de recerca i la seva contribució al coneixement en l'àmbit de l'orientació acadèmica i professional, la productivitat del grup, la disseminació dels resultats i coneixements, l'aplicabilitat de la producció i la configuració del grup, tant pel que fa a la seva multidisciplinarietat com en relació a col·laboracions i convenis amb diferents institucions. 

Entre els patrocinadors dels Premis Educaweb figuren l'Associació Internacional per a l'Orientació Educativa i Professional (AIOSP), Aula-Ifema, Bagués Masriera, la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), el Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), la Confederació d'Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d'Espanya (COPOE), DEP Institut, la Diputació de Barcelona, Fira de Barcelona, la Fundación Bertelsmann, ITWorldEdu, l'Obra Social La Caixa, el Saló de l'Ensenyament-Fira de Barcelona, la Universitat de Barcelona i Vueling. 
 

Comentar
Nombre
Correo (No se mostrará)
Título
Comentario Límite 500 caracteres. Sólo puedes introducir texto sin formato HTML.
He leído y acepto la política de privacidad
Suscríbete a nuestras publicaciones
Cursos Relacionados
Lo más leído
Lo último