Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Berna guanya la Menció Ciutat Orientadora en els Premis Educaweb 2020

Novedad Educaweb

La ciutat suïssa, que porta més d'un segle orientant a persones de totes les edats mitjançant una xarxa de centres d'orientació, ha obtingut el premi que atorga Educaweb i la Diputació de Barcelona


  • Valora

  • Deja tu comentario
Redacció de Educaweb
Partner News

 
Berna, ciudad orientadora

Berna ha rebut la 5a Menció Ciutat Orientadora
durant la 13a edició dels Premis Educaweb d'orientació acadèmica i professional, celebrada el passat 3 de desembre. Es tracta d'un reconeixement d'abast internacional atorgat per Educaweb i la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de donar visibilitat a ciutats orientadores i posar en valor el compromís del món local  amb l'orientació acadèmica i professional de la ciutadania.
 
La ciutat suïssa ha guanyat aquest reconeixement perquè ofereix serveis d'orientació accessibles per a persones de totes les edats, a través d'una xarxa de vuit centres d'orientació professional, anomenats BIZ Berufsberatungs und informationszentren, i que ja han complert més d'un segle d'existència.
 
Cada any, aquests centres acullen més de 70.000 persones i professionals de l'orientació els proporcionen informació sobre professions i ofertes formatives, reflexionen amb elles sobre les seves perspectives professionals i els donen suport en el seu objectiu de formar-se, desenvolupar-se professionalment o reciclar-se.
 
El jurat de la Menció ha valorat positivament l'enfocament integral i la qualitat dels serveis d'orientació municipals de Berna. Ha destacat especialment el programa d'orientació acadèmica i professional que s'ofereix en col·laboració amb els centres educatius i també com es connecta amb altres serveis per a joves i col·lectius vulnerables. El jurat ha posat en valor la capacitat d'adaptació dels serveis d'orientació per donar resposta a les necessitats generades per la COVID-19.
 
"Ens va impressionar la claredat de com s'ha posat a disposició dels ciutadans una oferta d'orientació per a totes les edats, garantint la visibilitat i l'accessibilitat dels serveis. El seu model està recolzat per la legislació local", ha assenyalat durant l'entrega de premis Siobhan Neary, professora associada i directora de l'International Centre for Guidance Studies (iCeGS) de la Universitat de Derby, membre del jurat de la Menció.
 
El jurat de la Menció Ciutat Orientadora 2020 ha estat conformat per: Siobhan Neary; Inga Andreassen, professora emèrita de la Facultat d'Educació, Arts i Esports de la Western Norway University of Applied Science; i per Màrius Martínez, doctor en Ciències de l'Educació i docent en les titulacions de Pedagogia en el Màster de Formació de Professorat de Secundària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Jurado Ciudad Orientadora
Siobhan Neary, membre del jurat de la Menció Ciutat Orientadora, que atorga Educaweb i la Diputació de Barcelona.
 

Els serveis d'orientació de Berna

 
Berna considera "important comptar amb serveis d'orientació acadèmica i professional que donin cobertura a totes les transicions i proporcionin un suport específic als joves i als adults amb necessitats especials", ha explicat Vera Rentsch, directora regional de la xarxa de centres d'orientació de Berna, a Educaweb.
 
La xarxa d'orientació de Berna s'organitza en tres serveis diferents en funció dels destinataris i les seves necessitats específiques d'orientació: BIZstart, BIZnext i BIZinfo.
 
  • BIZstart és el servei d'orientació adreçat als adolescents i als joves que prenen les seves primeres decisions de carrera o d'estudis. La iniciativa es desenvolupa en els instituts mateixos i en coordinació amb el professorat. "Posem els joves en contacte amb qüestions relacionades amb la seva carrera o amb opcions d'estudi en una etapa primerenca, perquè puguin planificar i donar forma a les seves trajectòries d'acord amb els seus recursos i les seves preferències", ha indicat Rentsch.
 
  • BIZnext proporciona orientació vocacional personalitzada i organitza tallers i esdeveniments informatius destinats a les persones adultes majors de 25 anys. A més, des d'aquest servei s'ofereix assessorament a altres administracions, com les oficines d'ocupació o els serveis socials. "També donem suport a adults sense formació professional formal perquè puguin accedir al mercat laboral i obtenir una qualificació professional oficial", ha assenyalat Rentsch.
 
  • BIZinfo és un servei destinat a qualsevol ciutadà. Compta amb un equip de professionals que informen de forma presencial i telemàtica sobre professions, educació i la presa de decisions relacionades amb el projecte de vida i professional.

Jurado Ciudad Orientadora
Vera Rentsch, directora regional de la xarxa de centres d'orientació professional de Berna.
 

Com ofereix Berna orientació en temps de COVID-19

 
Un altre dels motius que ha portat al jurat a triar Berna com a Ciutat Orientadora 2020 ha estat la seva ràpida resposta davant la COVID-19. Han estat capaços d'organitzar els serveis d'orientació incorporant l'acompanyament a distància i creant dos nous serveis: S.O.S. Corona Career Guidance i Infoservice.
 
L'objectiu de les dues iniciatives és "ajudar als joves en el procés d'elecció d'estudis i als treballadors per compte d'altri i autònoms a afrontar les seves situacions individuals d'una manera ràpida i fàcil", ha explicat en una entrevista a Educaweb, Vera Rentsch, directora regional de la xarxa de centres d'orientació professional de Berna.
 
La iniciativa S.O.S. Corona Career Guidance es va crear el juny de 2020 i la conformen un equip de professionals de l'orientació amb coneixements específics del mercat laboral. De forma telemàtica, ofereixen d'una a quatre hores d'assessorament gratuït a les persones que ho sol·liciten. Per realitzar aquest acompanyament, disposen d'una plataforma interna que els proporciona dades actualitzades sobre el mercat laboral.
 
L'Infoservice telefònic es va implementar durant les primeres dues setmanes de confinament del mes de març de 2020. El servei, de fàcil accés, va permetre que els ciutadans rebessin un assessorament inicial amb un orientador o orientadora. Aquest servei es va oferir de dilluns a divendres de 10:00 a 18:00 hores i les consultes tenien una durada mitjana de 10 minuts cadascuna.

Els ajuntaments són clau per garantir una orientació integral
 

Durant l'acte de cerimònia dels Premis Educaweb, on es va donar a conèixer la Ciutat Orientadora 2020, Alfredo Vega, diputat president de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, va assenyalar la importància de que les ciutats potenciïn l'orientació acadèmica i professional.
 
"Amb aquesta menció volem destacar el paper clau que juguen els ajuntaments perquè qualsevol persona pugui rebre orientació en qualsevol etapa de la seva vida, generant les condicions de col·laboració necessàries entre els agents que integren els diferents ecosistemes educatius locals", va explicar Vega.


Alfredo Vega, diputado presidente de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona
Alfredo Vega, diputat president de l'Àrea d'Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona.

El diputat president va aprofitar l'ocasió per reafirmar el compromís de la Diputació de Barcelona a favor de l'orientació i les transicions educatives, explicant una nova iniciativa innovadora denominada Projecte transformador, noves oportunitats educatives 4.10. "Amb aquest projecte volem incrementar els esforços que fan els ajuntaments per combatre l'abandonament escolar prematur, amb polítiques actives d'orientació i de seguiment municipal dels joves", ha indicat.
 
La Menció Ciutat Orientadora compleix enguany la seva 5a edició. Les edicions anteriors han premiat altres ciutats del país i també internacionals:
 
  • Badia del Vallès (Catalunya) - 9a edició.
  • Sabadell (Catalunya) - 10a edició.
  • Göteborg (Suècia) - 11a edició.
  • Terrassa (Catalunya) - 12a edició.
Deja tu comentario