Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

El Màrqueting Educatiu ha arribat per quedar-se

Noticia

  • 16/11/2016

  • Valora

  • Deja tu comentario
Redacción de Educaweb

A Espanya existeixen 33.552 centres docents no universitaris, que donen servei a aproximadament 8 milions d'estudiants matriculats en Ensenyaments de Règim General no universitàries, segons dades del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. O sigui, que a cada centre li correspondrien aproximadament uns 240 alumnes de mitjana. Com pot observar-se, l'oferta supera àmpliament la demanda, per la qual cosa la captació d'alumnat s'ha convertit en un desafiament ineludible per als directius i gestors de les institucions d'ensenyament. Aquí és on entra precisament el Màrqueting Educatiu.

El Màrqueting Educatiu pot definir-se com "una part de la gestió educativa que engloba el conjunt d'activitats relacionades amb la imatge del centre i els processos de difusió de l'oferta educativa i dels serveis fins a la captació de l'alumnat i la fidelització de les famílies", explica Gemma Latorre, directora del departament de Projectes Educatius i Orientació d'Educaweb i coordinadora-tècnica de la 4ª Jornada de Màrqueting Educatiu organitzada per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya que se celebrarà el pròxim 30 de novembre a Barcelona.

Aquest àmbit de la gestió ha passat de ser una moda a convertir-se en una necessitat, per diversos motius, entre els quals Latorre destaca l'excés d'oferta educativa, el descens de la natalitat, la crisi econòmica i "unes famílies que cada vegada més volen triar el centre al que portaran els seus fills". De fet, Josep Lluís Segú, director general de Educaweb i DEP Institut i president de l'Associació de Màrqueting Educatiu, parla de la família Just in time, Just the thing i Just in case, que vol respostes ràpides, concretes i que pugui trobar el que busca en un màxim de tres clics.

Canvia la societat, canvia el màrqueting, canvia l'escola

Les transformacions socials han estat tan importants que fins i tot han canviat la manera d'entendre el Màrqueting, on s'ha passat de les 4 P's del Màrqueting Mix establert per McCarthy en els anys 60 –Producte, Preu, Promoció i Lloc, Place en anglès- a les 4 P's del Màrqueting basat en la Persona: Personalització, Participació, Prescripció (o recomanacions) i Predicció moderada (a partir de l'anàlisi de grans quantitats de dades).

Fins ara, les escoles no han parat gran atenció a aquests canvis, limitant-se habitualment al procés de jornades de portes obertes i l'atenció a les famílies durant els períodes de preinscripció i matriculació. Un estudi realitzat en 2014 per DEP Institut i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya entre les escoles cristianes de Catalunya mostrava que les eines de màrqueting més utilitzades eren les jornades de portes obertes, la imatge corporativa, les sessions informatives, la pàgina web del centre i la comunicació interna.

No obstant això, aquestes estratègies no resulten suficients, adverteix Latorre: "Actualment l'entorn és cada cop més competitiu entre les escoles i cal dissenyar, des de la direcció dels centres, estratègies i processos orientats a assegurar un número suficient d'alumnes i un ingrés promig per alumne que permeti garantir la sostenibilitat de les escoles". És per això que cada vegada es fa més necessari introduir el Màrqueting als centres educatius i aquí radica precisament el sentit de la 4ª Jornada de Màrqueting Educatiu que se celebrarà el pròxim 30 de novembre.

La jornada està organitzada per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i pretén convertir-se en l'espai de referència per als interessats en la comunicació i captació de l'alumnat de Catalunya.

L'esdeveniment busca, entre altres objectius, facilitar la transferència de coneixements, eines i recursos sobre comunicació i màrqueting educatiu, a partir del debat que generin vuit preguntes formulades a vuit ponents diferents. En aquesta edició s'intentarà, per tant, donar resposta a les següents qüestions, de la mà de diferents protagonistes:

  1. Com comunicar sense cridar? Aquesta pregunta la respondrà Alba Castellví, llicenciada en magisteri i sociologia, educadora de menors entre 3 i 15 anys, mare i mediadora de conflictes en ajuntaments i partits polítics.
  2. Com captar alumnat quan el batxillerat no és concertat? Aquest interrogant serà a càrrec de Ricard López Casino, mestre titulat per la Universitat Autònoma de Catalunya i directiu de la Fundació Privada Educativa Dominiques de l'Ensenyament des de fa 13 anys.
  3. És necessari crear un departament de captació d'alumnat? Compartirà la seva visió Modest Jou, director general de Fundació Educativa Dominiques Anunciata Pare Coll. Anteriorment ha exercit com a mestre infantil, professor i directiu en les Dominiques Anunciata Sant Andreu.
  4. Com fer co-branding des de l'escola? La pregunta serà a càrrec de Josep Tallada, fundador i CEO en Advance Inspiring School Innovation, una empresa de consultoria estratègica i gestió integral de projectes del món esportiu. Ha estat director general de la Fundació del FC Barcelona durant més de sis anys i ha exercit com a responsable de projectes estratègics en el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya.
  5. Com incorporar estratègies de Màrqueting? Els ponents seran Jordi Gibert, director de La Salle Figueres, i Víctor Neila, director de La Salle Torreforta (Tarragona).
  6. Quines competències haig de tenir en compte si vull comunicar? Aquesta pregunta serà atesa per Marta Zaragoza, sòcia-directora en Cresàlida, empresa dedicada al creixement i consolidació empresarial. Professora en la Universitat de Barcelona, la Rovira i Virgili i la UOC, ha treballat com a assessora, formadora i investigadora en processos de creació, consolidació i creixement d'empreses privades i organitzacions sense ànim de lucre.
  7. Com comunicar la meva marca educativa? Respondrà Mario Colomer, gerent i soci-fundador de Neorg, una empresa especialitzada en Comunicació i Màrqueting.
  8. Puc aplicar neuromarketing en la meva Jornada de Portes Obertes? Serà el torn d'Albert Majós, administrador en Grup Maculart i fundador de Akewuele, empresa de Màrqueting de l'Olfacte.
 
Compartir preocupacions i consells pràctics

Amb la finalitat que la jornada sigui el més útil possible per als assistents, en aquesta edició s'ha obert un nou servei que permet als assistents plantejar amb antelació les qüestions que més els preocupen a través d'un correu electrònic. Només és necessari enviar nom, cognom, centre o institució de procedència a l'adreça marketing@escolacristiana.org.

A més, l'organització es compromet a aconseguir que cada ponent comparteixi tres consells o idees útils que es puguin posar en pràctica als centres educatius.

Els interessats en el tema ja poden començar a compartir novetats, comentaris i expectatives a través del compte de Twitter @FeccComunicació i el hashtag #markedu16.

El preu de la jornada és de 90 euros per als membres de la FECC i 120 per a la resta. La jornada tindrà lloc al Seminari Conciliar de Barcelona (c/ Diputació 231, Barcelona). Els dubtes que quedin pendents poden resoldre's a través del correu electrònic formacio@escolacristiana.org o del telèfon 93 302 70 13.

Segons Gemma Latorre, la jornada constitueix una "oportunitat extraordinària" per conèixer casos d'èxit, descobrir noves estratègies i eines, extreure tot el potencial a les diferents eines i recursos de màrqueting i fer networking no només amb els ponents, sinó amb la resta d'assistents: "Compartir informació juga a favor de tots". Com se sol dir, si no pots lluitar contra ell (llegeixi's, el màrqueting), uneix-te.
 
Deja tu comentario