Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

Els recursos humans com a generadors de formació contínua

Artículo de opinión


  • Valora

  • Deja tu comentario
Ignasi Medà Calvet. Licenciado en Sociología y cursando el Máster en Dirección de Recursos Humanos por el Instituto Madrileño de Formación
Fa uns anys, factors com la reducció dels costos de producció o la búsqueda de nous clients, eren claus per mantenir-se vius dins d'un mercat cada vegada més global i competitiu. Sense que aquests hagin deixat de ser decisius, un altre concepte els ha superat com a estratègia clau per seguir avançant i creixent: la competència de recursos humans.

Les empreses s'han adonat que la formació continuada dels seus treballadors ha repercutit positivament en el compliment dels seus objectius i al mateix temps han aconseguit que els seus treballadors s'identifiquin amb el que estan fent. Unir dos interessos en principi oposats (direcció-treballador) és una tasca difícil que la formació contínua sembla que permet assolir en certa mesura. És per aquesta raó que els professionals de recursos humans han de potenciar aquesta formació als seus treballadors. No es tracta només de pre-seleccionar i donar la benvinguda als nous empleats. Han de conèixer en tot moment les habilitats i aptituts dels treballadors per tal que puguin dirigir-los i aconsellar-los en les futures carreres professionals que poden anar completant al llarg de la seva vida laboral. La idea és que el professional en recursos humans no abandona al treballador o actua només com a òrgan consultor, sinó que l'assessora i el motiva perquè aquest pugui augmentar els seus coneixements per a una millor consecució de la seva tasca, o fins i tot per assolir-ne d'altres amb més responsabilitats. Al mateix temps, els responsables de recursos humans han d'estar familiaritzats amb les àrees clau de la gestió empresarial, conèixer alguns processos psicològics i sociològics bàsics en l'assimilació del canvi i estils de lideratges i uns bons coneixements en tècniques de comunicació interna i tecnologies de la informació. Si tot axò es compleix, els resultats seran espectaculars: d'una banda, major eficàcia i eficiència per a la producció dels outputs a que es dediqui la empresa; d'altra banda, la sensació que tindrà l'empleat com a element clau de l'organització. D'aquesta manera, el factor humà ja no és un cost que s'ha de minimitzar, sinó un diamant en brut que s'ha de puli.

Per últim, és important destacar que una carrera professional no tindria sentit sense la formació continua. La planificació de carreres permet que els empleats tinguin una consciència de quins són els seus interessos, valors, fortaleses i debilitats, així com els objectius professionals que volen assolir. Però tot això no seria res si darrera no hi haguessin unes oportunitats per fer-ho realitat. Es tracta d'establir també uns plans d'acció, una formació continuada adequada a les necessitats de cadascú, perquè tot això tingui sentit i es compleixi. És qüestió d'anar superant les metes proposades. Si s'aconsegueix, la carrera professional serà efectiva i potenciaran tant a la organització com a l' individu.
Deja tu comentario