Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

La empresa lo que busca es un profesional global

Artículo de opinión

El Medi Ambient ha anat evolucionant aquests últims anys degut i a la major conscienciació de la societat i a la pressió que aquesta ha exercit en la indústria per que s'adapti a les exigències de la legislació i la normativa vigent.


  • Valora

  • Deja tu comentario
Ma. José Delgado i Garcia, Membre de la Comissió de Medi Ambient del Col.legi i Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya;Cap de Servei de Formació en Medi Ambient i Energia de l'Institut Català de Tecnologia
En els seus inicis es va intentar tipificar la figura que havia de fer complir aquesta legislació, a l'estil de la normativa que s'ha creat en temes de Seguretat, però actualment la via que es segueix és la de la qualitat ambiental. L'empresa el que busca es l'expert que ha de fer les gestions per complir les exigències que l'administració demana, però un cop fetes donar una certa publicitat i posar en coneixement de la societat les millores aconseguides. Per fer això es requereix una formació, i en aquests moments es segueix un camí similar al de la implantació dels sistemes de qualitat en els seus inicis. La certificació segons la ISO 14.000, les campanyes de sensibilització, l'aprofitament dels residus i l'estalvi que això comporta, etc. han passat de ser un problema i un cost per l'empresa a convertir-se en un avantatge en front d'altres que no ho fan, tant pel mateix funcionament intern de l'empresa com en la publicitat i l'increment de vendes que pot comportar.

La formació universitària tradicionalment s'ha centrat fonamentalment en proporcionar una base tècnica, científica o de raonament als seus estudiants que els fa reflexionar o madurar mentalment (o entenc que així hauria de ser en un primer cicle) però que no els capacita per accedir al mercat de treball. Es raonable que la formació universitària proporcioni aquesta vessant teòrica o de base a un primer nivell, però hauria d'especialitzar els seus estudiants en una segona fase. El ritme de canvi que imposa la competència i la tecnologia fan que els plans d'estudi (que evolucionen molt lentament) en molts casos quedin obsolets i llunyans de la realitat amb rapidesa. Per aquest motiu i degut a la seva major flexibilitat i adaptació han sorgit els programes de formació per a postgraduats o professionals : la formació complementària.
Degut a aquesta lentitud d'adaptació les universitats han trigat en incorporar plans específics en Medi ambient o a ambientalitzar els seus estudis. I es aquí on la formació complementària ha ajudat a formar professionals en el sector ambiental-

Actualment el llicenciat universitari sap que per accedir al mercat laboral ha de complementar la seva formació amb algun estudi de postgrau . Per tant podríem dir que es normal que en aquests moments en el moment de decidir què fer després d'una formació universitària el recent llicenciat esculli el tema ambiental com una opció de futur, encara que potser avançant-se a la demanda de les empreses. Ara, també es cert que el camp del Medi Ambient es un dels sectors d'activitat que actualment esta en un procés de creixement sostingut, possiblement no d'una forma tant ràpida com es genera la oferta de formació en aquest camp i sesgat cap als aspectes de gestió i el tractament de la informació. Es per aquest motiu que han sorgit nous llaciments de treball dins del camp de la consultoria i de l'assessorament a les empreses.

L'evolució de les tecnologies en medi ambient ha seguit un ritme molt ràpid en aquests últims quinze anys. Això ha fet que els continguts i l'estructuració de la formació complementaria, d'acord amb la seva raó de ser, s'hagin adaptat a les noves demandes del mercat. A més a més, també s'ha registrat una evolució en la formació de base del estudiant ambiental , fruit de l'evolució dels estudis universitaris, que ha fet que cada cop aquest alumne tingui més coneixements del tema i una idea més precisa del que es vol aconseguir amb un curs de postgrau. Per un altre banda, i allunyant-nos dels estudis enfocats fonamentalment a recent llicenciats per referir-nos al professional d'empresa, també es fa palesa aquesta evolució qualitativa dels assistent als cursos ambientals.

En un futur proper la demanda de formació apunta cap a aspectes de depuració d'aigües, estudis d'impacte ambiental, estudis de medi natural, auditories ambientals, gestió ambiental de l'empresa, processos no contaminants, consultoria, aspectes jurídics, residus, espais naturals, ecoturisme i educació ambiental.


La exigència principal del col·lectiu a qui s'adreça l'ICT és la capacitació i l'adquisició de tècniques i aptituds per poder desenvolupar una activitat professional dins del camp del medi Ambient. La formació que es realitza esta pensada i estructurada de manera que l'accés al mon laboral resulti més fàcil per als joves sense experiència i la i reconversió i professionalització per als qui ja treballen (en temes ambientals o no) sigui el més completa possible.
Evidentment com a conseqüència d'això trobaríem una exigència de qualitat en la formació i l'adequació dels mitjans i els professors als objectius abans comentats.


L'oferta de formació en el camp ambiental esta un tant distorsionada degut a una proliferació de cursos que no s'adeqüen a les necessitats reals del mercat o amb una qualitat dubtosa. Ara bé, si eliminem aquella formació que no compleix uns mínims de qualitat i de professionalització l'oferta es correcta al nivell de necessitats de la indústria catalana. S'ha de considerar que la formació molt especialitzada o de caire científic te una aplicació més limitada que els aspectes de gestió i de tractament de la informació i per tant es normal que es limiti a centres universitaris i amb un assistència més reduïda. No tindria sentit formar massivament molts especialistes en dissenyar depuradores biològiques donat, però si que ho te formar els futurs gestors i tècnics que hauran de fer-les funcionar correctament, que és per exemple l'objectiu del Master en Enginyeria i Gestió Ambiental que realitza l'ICT. El que s'ha de considerar a l'hora de triar un master o una formació en Medi Ambient, a part de l'adequació dels continguts a les necessitats especifiques de la persona en concret, es que la formació estigui avalada i reconeguda dins del sector amb una certa garantia de qualitat. Donat l'esforç econòmic i de dedicació que suposa la realització d'un programa llarg es important que es garanteixin uns resultats a priori.

L'empresa el que busca es un professional global que pugui resoldre els problemes relacionats el medi ambient d'una forma el més rentable possible. Quan parlo d'empresa això es pot fer extensiu a administracions, consultories, etc. Si el que es busca es ja un expert en un a temàtica molt específica que amés a més pugui gestionar aspectes ambientals el més habitual es que es consideri la titulació i l'experiència de base. Es a dir, si una empresa petita o mitjana del sector auxiliar de l'automoció esta buscant una persona que gestioni els aspectes ambientals, el més normal, i donat que possiblement no podrà ocupar aquesta persona les 8 hores diàries en aquest tema, es que esculli algú que pugui solventar problemes inherents a la seva activitat diària. En aquest cas el més habitual es que esculli un enginyer o similar. Pel mateix motiu un parc Natural el que triarà possiblement es un biòleg o una empresa química un químic. Ara bé l'altre solució que pot tenir aquesta empresa mitjana o petita es contractar una assessoria que li gestioni aquests aspectes. I es aquí ien en les grans empreses, on el professional del medi ambient pot exercir en un sentit més pur els seus coneixements d'integrador i globalista de tota l'activitat de l'empresa en vers el Medi Ambient.

Deja tu comentario