Encuentra tu curso ideal

9%

¿Qué quieres estudiar?

La Maleta de les Famílies. Eines per l'acompanyament en la tria d'itinerari educatiu

Artículo de opinión


  • Valora

  • Deja tu comentario
Laura Giménez, Tècnica de la Gerència de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha posat en marxa aquest mandat un Pla Pilot d'Orientació adreçat a afavorir la transició de l'ESO cap als estudis post-obligatoris per així contribuir a la reducció de l'abandonament escolar prematur a la demarcació de Barcelona.
 
A Catalunya prop d'una quarta part dels joves entre 18 i 24 anys abandona el sistema educatiu sense haver superat estudis secundaris post-obligatoris; el que ens situa a uns nivells d'abandonament prematur dels més alts d'Europa (i encara molt lluny de l'objectiu 2020 del 10%).
 
Paradoxalment, Catalunya aconsegueix bons resultats a les proves PISA que es fan als 15 anys, el que fa pensar que l'alt índex d'abandonament no es pot atribuir només a la mala adquisició de competències a l'aula (els que no assoleixen els nivells mínims exigits són el 15% mentre que els que abandonen són gairebé el doble), sinó també a d'altres factors. Un d'ells té a veure amb les dificultats del sistema de connectar els joves amb opcions prou atractives i adequades per fer que continuïn estudiant i, lligat a això, a la manca d'orientació que reben els joves i les seves famílies (amb informació i acompanyament adequat) durant el procés de definició de les trajectòries educatives i professionals en l'etapa de transició cap als estudis post-obligatoris.
 
El Pla Pilot d'Orientació de suport a les transicions educatives consta de diversos projectes que ofereixen un esquema integral de suport a les actuacions municipals en aquest àmbit. Un dels projectes que s'inicia el curs 2014-2015 en fase pilot és "La Maleta de les Famílies".
 
El projecte "La Maleta de les Famílies" s'adreça a famílies d'alumnes de 4rt d'ESO en risc d'abandonament escolar prematur. El seu objectiu és orientar-les en el procés d'acompanyament dels seus fills en la tria d'itinerari educatiu i professional.
 
Nombrosos estudis i experiències demostren que els pares i mares tenen una gran influència sobre la tria d'estudis que fan els més joves. Una tria que han de fer necessàriament en finalitzar l'etapa d'educació obligatòria i que comporta riscos associats a la manca d'informació i orientació adequada. És per això que aquest projecte se centra en aconseguir la implicació activa dels pares i mares facilitant la tasca d'acompanyament als seus fills en la definició de l'itinerari educatiu i professional.
 
El projecte es basa en una experiència implementada a França ("La mallette des parents"), considerada com a bona pràctica per la Comissió Europea i que ha generat impactes molt destacats sobre les taxes d'abandonament escolar prematur en aquest país.
 
La Maleta de les Famílies és un projecte dissenyat per poder-lo avaluar en termes d'impacte. Ivàlua ha participat en el disseny metodològic i serà la institució encarregada de dur a terme l'avaluació del projecte pilot. Sobre la base dels impactes detectats es podran aplicar millores per estendre o escalar l'actuació.
 
En aquesta fase pilot, el projecte es durà a terme en 8 municipis de la demarcació (Barcelona, Castelldefels, Granollers, Mataró, Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Vic i Vilafranca del Penedès) i abastarà unes 290 famílies d'un total de 29 centres públics. Les famílies seleccionades per a participar al projecte pilot rebran diverses actuacions d'orientació. Un grup de famílies (designades per selecció aleatòria dels centres) rebran 2 tallers d'orientació abans que els alumnes hagin de realitzar les pre-inscripcions i un segon grup (també seleccionat aleatòriament) rebrà, a més d'aquests 2 tallers, una tutoria individualitzada. A banda d'aquestes accions, totes les famílies participants en el projecte rebran un acompanyament per part dels tècnics municipals. Aquest acompanyament s'iniciarà al setembre, un cop els alumnes finalitzen 4rt d'ESO, i durarà tot el curs següent (fins al juny del 2016). D'aquesta manera, els tècnics podran actuar en cas que es detecti algun incident en l'itinerari educatiu dels joves durant el curs posterior a l'ESO, tot derivant-los cap als recursos formatius i d'orientació existents al territori. Un tercer grup de famílies s'incorporarà al projecte en el moment d'iniciar aquest acompanyament, sense haver rebut ni els tallers ni les tutories. Aquesta diversificació de la participació de les famílies en 3 modalitats permetrà avaluar per separat l'impacte de cadascuna de les actuacions que es duran a terme.
 
Les actuacions d'orientació que s'oferiran a les famílies s'han dissenyat conjuntament amb Educaweb i DEP Institut i preveuen l'elaboració de materials i recursos que podran ser utilitzats en el marc d'altres projectes d'orientació que desenvolupen els municipis.
 
Aquest és, doncs, un projecte pilot que pretén contribuir a la reducció de l'abandonament escolar prematur reforçant i donant eines a una de les parts que rep menys atenció del sistema: les famílies i el seu rol d'acompanyament en la tria d'itinerari dels seus fills. El desembre del 2015 estarem en condicions de valorar-ne els impactes i encaminar la continuïtat de les actuacions.
Deja tu comentario
Ver comentarios